Sürekli Yaptığımız Neyse, Biz O’yuz!

Bundan 2000 küsür yıl önce yaşamış filozofların sözlerinin, bugün bile geçerliliğini koruması, beni hep derinden etkilemiştir…

Plato ile Batı düşüncesinin en önemli iki filozofundan biri sayılan, Milattan Önce 384 ile 322 yılları arasında yaşamış Aristo‘nun bu meşhur sözü de bir istisna değil.

“Sürekli yaptığımız şey neyse, biz o’yuz. O halde, mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır.”

Ne kadar da doğru… Hatta sağlık ve fitness dünyasında, yine buna oldukça yakın bir söz vardır; “You ara what you eat – Siz ne yiyorsanız o’sunuz”. Göbeğiniz, adeta McDonald’s ekmeği gibi tombul ve yumuşaksa, bu muhtemelen çok fazla McDonald’s burgeri yediğinizdendir!

Sağlıksız olmak da, sağlıklı olmak da, “sürekli” yapılan eylemlerin sonucudur; her iki yönde de. Yani aylarca, yıllarca sağlıksız yaşayıp, egzersize ve sağlıklı beslenmeye başladığınız bir günde herşeyin değişmesini bekleyemezsiniz. Ne mutlu ki bunun tersi de geçerli. Süreklilik gösterdiğiniz bir sağlıklı yaşam stilinde, bir haftasonu iskender üstü kaymaklı künefe yediniz diye, hiçbir emeğiniz çöpe gitmez! Vücudunuza, ve aslında tüm hayatınıza yön verecek olan şey, süreklilik sağladığınız alışkanlıklar olacaktır her zaman.

Aristo’yu bir kenara bırakalım, bizim filozofumuz :) Tony Horton bile, P90X videolarınızın birinde der ki “Roma bir günde inşaa edilmedi… Vücudunuz da öyle!” Aslında yakından baktığınızda, bu söz de Aristo’nunkinden çok farklı değil.

Alışkanlık edinmekle ilgili… Muhtemelen gece yatmadan önce dişlerinizi fırçalıyorsunuz. Ama üstüste kaç gündür fırçaladığınızı sayıp, her bir gün için takvime çarpı atmıyorsunuz! O artık sizin “alışkanlığınız”. Benzerini egzersiz programınız için de yapabilirsiniz. Egzersizi ve sağlıklı beslenmeyi bir “alışkanlık” haline getirin. İşte zaten bunu başardığınızda, kendi “mükemmellik”inize bir adım daha yaklaşmış olacaksınız!

Unutmayın… Kayaları bile delen, damlanın gücü değil, onun sürekliliğidir!

Aristoteles Ne Demiş…

Aristoteles Blog

3 Yorum

  1. mukemmel bir alısknlık mukemmellik

    Cevapla
  2. Aykut Hocam beni bu yazıyla can evimden vurdunuz! Okuduğum bölümle de ilgili olarak Felsefe benim hayatımdır adeta. Bu merakım belki de “Sofi’nin Dünyası” kitabı ile başlamıştı, sonra Üniversite hayatıma kadar uzandı. Sizin de ilk cümlede dediğiniz gibi 2000-3000 yıllık filozofların görüşlerinin çoğu alanda bugün bile günlük hayatımıza yön verebilmesi, çok etkileyici bir durum. Sizin yazınız da çok güzel olmuş, emeğinize sağlık.

    Cevapla
    • Beğenmene sevindim :-) Sofi’nin Dünyası güzel kitaptır. Bence liselerde Felsefe ders kitabı olarak okutulabilir (belki de okutuluyordur bilemedim, ben o yollardan geçeli çok oldu :)

      Cevapla

Yorum Paylaşınız