Ramazan’da Beslenme…

Toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayının, P90X’e ara vermek ya da hiç başlamamak için bir neden olmaması gerektiğine, daha önceki “Ramazan Ayında Egzersiz” yazısında, özellikle egzersizler ve zamanlaması üzerinde durarak  değinmiştik.  Şimdi ise, en az onun kadar önemli “beslenme” konusuna değineceğiz.

Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında, günlük beslenme şekli ve öğün sayısının değiştirilip, genellikle yaygın olan üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan günlük beslenme düzeninin hemen hemen iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması yer almaktadır. Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının aslında değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması ve yaptığınız fiziksel aktivitelerden de en iyi verimin alınması açısından yine yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.

Programla birlikte önerilen Intermittent Fasting (Zaman Aralıklı Oruç) beslenme sistemi aslında Ramazan ile de birebir uyumludur. Tek farkı, günün ilk öğününün iftar ile başlayıp, son öğününün ise Sahur ile son bulması olacaktır. Bu süre içerisinde de, gün içerisindeki sıvı kaybını dengeleme adına, bol su tüketimi de unutulmamalıdır.

Diğer yandan Ramazan’ın Türk yemek kültürü açısından en bilinen özelliğinin iftar sofralarındaki çeşitliliği ve bolluğudur. Geleneksel Türk iftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin genellikle 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Zaten düşük seviyede olan kan şekeri de, kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğurmaktadır.

Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına ve definasyon kaybına da zemin hazırlayabilir.

İşte bu küçük ipuçları ile, dileyenler hem oruç tutarak, aynı zamanda hayatınızda yine önemli bir yere sahip olacak 90 günlük serüveninizin 3′te 1′ini de çok efektif olarak geçirebilirsiniz.

3 Yorum

  1. Herkesin Ramazan’ı mübarek olsun. Aykut Hocam, sizce Ramazan’da en uygun egzersiz aralığı nedir? İftardan önce de yapılabilir mi, yoksa illa iftardan sonra mı olmak zorunda?

    Cevapla
    • Evet Ramazan’da da herkes programlarına devam ediyor. Egzersiz zamanlaması olarak Ramazan’da 2 en yaygın seçenek, ya iftardan hemen önce yapıp, üzerine hemen iftar, ya da iftardan sonra 1,5 saat kadar sindirime imkan tanıyıp üzerine yapmak olacaktır.

      Cevapla
  2. SerdarD

    Bilgiler için teşekkürler hocam, herkesin Ramazan ayı şimdiden mübarek olsun.

    Cevapla

Yorum Paylaşınız