Obezitede ABD Zirvede, Türkiye Åžimdilik…

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) ekonomik, çevresel ve sosyal istatistikleri içeren raporuna göre, yüksek kilo ve obezitede dünyadaki bir numaralı sağlık sorunu olarak yerini almış durumda. Obezitenin hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, kalp hastalıkları, astım, kas-iskelet hastalıkları ve bazı kanser türlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda hastalığın başlıca nedeni olduğu artık biliniyor. Aşırı kalori tüketimi, az fiziksel aktivite ve de genetik yatkınlık, obeziteye yol açan faktörlerden en önemlileri.

Rapora göre, 15 yaÅŸ ve üstü nüfusta obezitenin en çok görüldüğü ülke % 33,8 ile Amerika. Amerika’da obez kadın oranı yüzde 35,5’i bulurken, bu oran erkeklerde yüzde 32,2 düzeyinde. Amerika’yı % 30 ile, giderek daha fazla etkisinde kalan komÅŸusu Meksika izliyor.

Türkiye’de ise obezite oranı % 15,2 ile OECD’nin % 16,9 olan ortalamasının “ÅŸimdilik” hemen altında. Türkiye’de kadın obezite oranı % 18,5 iken, erkeklerdeki obezite oranı ise % 12,3. Obezite oranının en düşük olduÄŸu ülke ise % 3,9 ile Japonya. Kesinlikle bu Japonların neler yeyip içtiÄŸine daha yakından bakmak lazım!

Son olarak, dikkatlerinizi aÅŸağıdaki grafiÄŸe çekmek istiyoruz. AÅŸağıdaki sadeleÅŸtirilmiÅŸ grafik, dünyadaki toplam ölüm sebeplerinin dağılımını göstermekte. Pek çok kimse tarafından belki de fark edilmeyen gerçek ÅŸu ki, dünya ölümlerinin yarısından fazlası “saÄŸlıksız beslenme”nin birinci neden olduÄŸu hastalıklardan kaynaklanma. Oysa kulaÄŸa “saÄŸlıksız beslenme” kadar sinsi gelmese de her gün haberlerde karşımıza çıkan cinayet, trafik kazası, intahar, AIDS vs. gibi tüm diÄŸer etmenlerin toplamı dahi %50’nin altında.

Evet, karar sizin… SaÄŸlıklı, kaliteli ve sizden sonraki kuÅŸaklara da genlerinizle miras bırakacağınız uzun bir ömür istemez misiniz?

Ölüm Oranları

3 Yorum

  1. Hocalarımız sağolsun derste hep amerikadan örnek veriyor yazıdada belirtildiği gibi amerikada obezite gerçekten çok hep fast-food yiye yiye bi zaman sonra bu hastalıklar görülüyo.

    Reply
  2. Böyle giderse türkiye ilk sıralara oturur gibi görünüyor özelliklede bayanlar kategorısınde, gerçi gözlemlediğime göre genç nüfusun çoğunluğu spor yapmaya başlamış durumda, kimle konuşsam amatörde olsa bı sporla ılgılı..

    Reply
  3. Kesinlikle etkileyici bir istatistik olmuÅŸ. Gel de ÅŸimdi cips-kola yap! İyyyyyykkk…

    Reply

Yorum Paylaşınız