“Neden Kolay?” serisine sırayla 1 no’lu DVD olan “Göğüs & Sırt” egzersizinden baÅŸlıyoruz… Aslında P90X’in en zorlu DVD’lerinden / egzersizlerinden biri olarak bilinir ve bizler de bu sebeple genellikle Program Takvimleri’ne ilk sırada yazmamaya çalışırız. Ama bu “korkulan” DVD’nin aslında kolay yönlerini birazdan teker teker açıklayacağız.
Siz de eÄŸer P90X’in “Göğüs & Sırt”ından baÅŸta biraz çekinenlerindenseniz, bir kez de aÅŸağıdaki maddeleri dikkate alarak bu egzersize bakın. Hazırsanız “Neden Kolay” baÅŸlıyor…
01 Göğüs & Sırt – Neden Kolay?
1) P90X egzersizleri için “ortalama 1 saat tabiri” kullanırız ama Göğüs & Sırt DVD’si 52 dakika 50 saniyeden baÅŸlar. Mental olarak o ekranda daha en baÅŸtan 52’leri görmek, size güç verecektir.
2) Daha da iyisi, sizin için “çerez” sayılacak ısınma ve esneme hareketleri bittiÄŸinde, daha ilk esas hareketinize bile baÅŸlamadan ekranınızın sayacını 43:01‘de göreceksiniz.
3) Geldik egzersizlere… DiÄŸer DVD’lerle kıyaslandığında en az sayıda hareket “Göğüs & Sırt”ta yer alır, sadece 12 hareket.
4) Bu 12 hareket de 2 set halinde yapılır ama spor salonlarında olduğu gibi, birbirinin hemen ardına 2 set değil, komple 12 hareket biter, verilen aradan sonra bir tur halinde tekrar yapılır.
5) Yine benzer ÅŸekilde bu 12 hareketin 6’sı Sırt‘ı, 6’sı ise Göğüs bölgesini ilgilendirir ve hiçbir sırt ya da göğüs hareketi üst üste yapılmaz! Yani bir sırt, bir göğüs, bir sırt, bir göğüs ÅŸeklinde sıralanmışlardır. Bu da çapraz setlerde yorulan kaslarınıza kısa süreli de olsa dinlenme imkanı saÄŸlayacaktır.
6) Tony Horton her 4 harekette bir 1’er dakikaya yakın “su ve dinlenme molaları” ve ilk 12 hareketin tamamlanmasının ardından size 1 dakikayı aÅŸkın bir dinlenme molası daha verecektir (yine tüm hareketler arasında da aslında haddinden fazla konuÅŸarak size kısa molalar vermekte olduÄŸunu hatırlatalım).
7) Bu 12 hareketlik ilk set bittiÄŸinde, ekranınızda sadece 23 dakika 17 saniye kaldığı sayacını göreceksiniz. Hemen herkes için asıl zorluk buradan sonra baÅŸlar. Ama tamamlamaya sadece bu kadarcık kaldığı ve buna bir de soÄŸuma hareketlerinin de dahil olduÄŸunu bilmek, size devam edecek gücü vermeli. Tony’nin de tam burada hatırlatacağı gibi, “Sıradan egzersizler burada biter ama P90X deÄŸil! Ve bu noktadan sonra devam edenler, beraberinde vücutlarında da ekstrem sonuçları görecektir”.Â
8) Bu 12 hareketlik 2. set ve son bölüm için de, her 4 hareketten sonra kısa “su ve dinlenme molaları” geçerlidir. Bu bölümde Tony’nin en baÅŸta verdiÄŸi taktiÄŸi, yani ilk bölümde tüm enerjinizi tüketmeden birazını 2. sete saklama yöntemini uygularsanız, tekrar sayılarınız ilk sete göre düşse de, DVD’nin sonunu bir ÅŸekilde getirebildiÄŸinizi göreceksiniz.
9) Ve hareketler, ekranınızdaki sayaç 3 dakika 45 saniyeyi gösterdiÄŸinde bitmiÅŸ olacaktır. Gerisi yine “çerez” soÄŸuma (cool-down) hareketleridir.
10) Yani basit bir matematik hesabı ile, zaten bir saatin altı zamanda baÅŸlayan videoda, asıl egzersizlerin, 12 hareketten 2 set, her biri 45 saniye ile 1 dakika arası, yani toplam 20 dakikayı aÅŸmayan bir konsantre zaman alacağını bilmeniz, sizin bu baÅŸta “korkulan” DVD’nin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
GeçmiÅŸ olsun…


S.a Aykut hocam ben 0 Barfiks 6Sinav cekiyorum ama P90Xdekiler 300Sinav nasil yapcaz bunu ve birde P90Xde kac tekrar kac set.yapcamizi soyluyormu lutfen bilgi verirmisiniz ??
1 nolu dvd yi de bitirdim en çok korkutan barfiksti ama onuda sandalye marifetiyle hallettim şınavlar tabi tam olmadı ama elimden geleni yaptım inebildiğim kadar inmeye çalıştım çok zevkli ve terli bir çalışmaydı :)
benim de bugün göğüs ve sırt günüm ilk defa yapıcam bakalım nasıl olacak çok heycanlıyım :) hafta başı motivasyonum yüksek
Ben de müdahil olayım :-) Necati Bey, ben de sizin gibi bugün Chest & Back programımı yaptım ama bu sefer bu yazıyı yaptıktan sonra. Ve kesinlikle faydasını gördüm diyebilirim, en azından psikolojik olarak.
Özellikle 7. maddeye çok katılıyorum. Tam o arada, resmen bırakmayı düşündüm ama ekrana baktım 23 dk küsür yazıyor. Artık ne olsa yapacağım dedim. Gerekirse her birinden birer barfiks, birer şınav. Ama tabii ki adrenalin yardım etti ve şimdiye kadarki en iyi egzersizlerimden birini çıkardım. Resmen şu anda kaslarımı belki de ilk kez tam hakkıyla çalıştırdığımı hissediyorum.
Bu gece yattığım yeri beğeneceğim kesin :-)
yok hocam yemezler:) yaklaşık 2 saat önce bitti bu dvd ve klavyeyle zor yazı yazıyorum:(
En azından gülen yüz koymuşsunuz :-)
Bu yukarıdaki etkenler, kesinlikle size bir dahakine mental olarak yardım edecektir, görün. Bu günü, bu yazıyı okumadan yaptığınızı tahmin ediyorum.
evet bugünün sporunu yaptıktan sonra yarın ne var diye bakmak için girdim siteye. bugünü de inceledim. “neden kolay ” baÅŸlığını görünce yorum yazamadan duramadım:)