Beslenme hepimizin en doğal ihtiyaçlarından biri. Herkes bu ihtiyacını kendi damak zevkine ve inançlarına göre karşılıyor. Bazıları mangalda iyi pişmiş bir bifteği ya da şarküteri ürünleriyle süslü bir pizzayı vazgeçilmez buluyor. Kimisi ise hayvansal gıdaların insan sağlığına uymadığına inandığından ya da hayvanları çok sevdiğinden vejetaryen olmayı tercih ediyor. Yalnızca sebze – meyve ve baklagillere dayalı beslenme sağlıklı olabilir mi? Bu sorunun yanıtı uzmanlar tarafından halen tartışılıyor. Ancak, bazı vejetaryenler inançları konusunda oldukça katı olduklarından çocuklarını da bu şekilde yetiştiriyorlar. Bu durumun gelişme çağındaki bir çocuk için ne derece doğru olduğunu tespit edebilmek için vejetaryenliği iyi bilmek gerekiyor.

Vejetaryenliğin temelinde et ve diğer hayvansal gıdaları yememek yatıyor. Ancak onlar da kendi aralarında 4 gruba ayrılıyorlar. Bitkisel gıdaların yanı sıra yumurta yiyenler (ovo – vejetaryenler), süt ve süt ürünleri tüketenler (lakto – vejetaryen), her ikisini de yiyenler (lakto – ovo – vejetaryenler) ve ne yumurta ne de süt ve süt ürünleri tüketenler (vejanlar).

Vejetaryen diyet Vejetaryen beslenmede insanın aklına gelen ilk sorun protein eksikliği ile ilgili oluyor. Vejetaryen diyetler, bazı bitkisel proteinlerin düşük kalitede olması nedeniyle protein bakımından yetersiz kalabilmektedir. Ancak, çok çeşitli bitkiler tüketilerek gerekli miktarda protein sağlamak da mümkündür. Yumurta ve süt ürünleri tüketen vejetaryenlerin ise protein alımı bakımından yeterli olduğu saptanmıştır.

Vejetaryen beslenmede asıl sorun B12 vitamini eksikliği olarak karşımıza çıkıyor. Bitkisel gıdalardan B12 vitamini sağlanamaz. Araştırmalar lakto-ovo ejetaryenlerin ile B12 düzeylerinin düşük olduğunu göstermiştir. Bu nedenle takviye vitamin alınması gerekmektedir. Bununla birlikte kalsiyum, çinko, D vitamini gibi oluşabilecek eksiklikler iyi planlanmış bir diyet ve dışarıdan takviye ile giderilmeye çalışılmalıdır.